Horeca

Woon je naast of boven een horecagelegenheid ?
Dan mag je daarvandaan na 11 uur s’avonds helemaal geen muziekgeluid meer horen in je woning.
Dat is geregeld in het Activiteitenbesluit Milieubeheer art. 2.17.

Daarin staan geluidsvoorschriften vermeld van alle (horeca)bedrijven. Dat is landelijke regelgeving, of je nu in de binnenstad, buitenwijk of een dorp woont maakt niet uit.
Ook als je niet direct naast of boven een horecagelegenheid woont zijn er regels. Dan is het geluidniveau aan de buitengevel voor of achter je woning bepalend .

De horeca ondernemer heeft een economisch belang om zo veel mogelijk herrie te mogen maken. Hoe meer herrie hoe meer omzet, zo simpel is het.
Er zijn voldoende technische mogelijkheden om geluidhinder te beperken, maar die kosten de ondernemer geld. Geld wat hij liever in zijn zak houdt.

Wat kun je doen op het moment dat je overlast hebt van een horecagelegenheid:
1. Politie bellen. Zij doen meestal niets en kennen de regelgeving mbt geluid meestal ook niet. Je melding kan toch wel nuttig zijn als ze de melding dan in ieder geval wel registreren. Vraag daar eventueel naar.
2. Gemeente bellen. Dan krijg je, na lang wachten, meestal de mogelijkheid om iets in te spreken. Heeft ook niet veel nut, behalve dan dat je klacht geregistreerd wordt (mag je hopen).
3. Als je in de stad Utrecht woont en alleen tijdens kantoortijd: de geluidspecialist van de afdeling VTH: 030 286 36 29. Hij kan geluidmetingen doen. Hij heeft ook meetapparatuur die achtergelaten kan worden waarmee het geluid gedurende de nacht geregistreerd wordt zodat evt. overtredingen makkelijker zijn te constateren.
4. De burgemeester een brief schrijven. Effect verschilt van geval tot geval.
5. Tenslotte kun je ons nog eventueel een mailtje sturen met je ervaringen. Wellicht kunnen wij nog iets betekenen.